La cabana de l'oncle Tom

Infotaula de llibreLa cabana de l'oncle Tom
Uncle Tom's Cabin or Life Among the Lowly

Portada de l'edició
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorHarriet Beecher Stowe
Llenguaanglès
Il·lustradorCharles Howland Hammatt Billings Modifica el valor a Wikidata
PublicacióBoston Modifica el valor a Wikidata, Estats Units Estats Units, 20 de març de 1852
Creació1852
EditorJohn P. Jewett and Company
EditorialThe National Era Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temaesclavitud als Estats Units Modifica el valor a Wikidata
GènereNovel·la
Sèrie
Goodreads work: 2478635 Project Gutenberg: 203

La cabana de l'oncle Tom (títol original: Uncle Tom's Cabin) és una novel·la anti-esclavitud de Harriet Beecher Stowe. Publicada el 1852, sovint es descriu la seva importància històrica en el context de la Guerra Civil dels Estats Units i la rellevància que tingué en l'argumentari de la causa abolicionista. Als EUA, fou la novel·la més venuda durant el segle xix i el segon llibre més publicat del segle després de la Bíblia.

Stowe, una mestra abolicionista de Connecticut creà el personatge de l'Oncle Tom, un esclau negre la vida del qual és plena de patiments i que s'ha convertit en un estereotip de servent fidel al seu amo o mestressa. Al voltant del personatge central de Tom evolucionen la resta dels personatges, construint una novel·la sentimental que és alhora un relat de la crua realitat de l'esclavitud. Finalment es conclou que l'amor cristià pot superar aspectes tan destructius com l'esclavitud d'altres éssers humans.

L'any 1896 es publicà per primer cop una cita d'Abraham Lincoln durant una trobada amb l'autora poc després de l'inici de la Guerra Civil dels Estats Units en la qual afirmà que aquesta és la petita dona que ha començat aquesta gran guerra.[1] Malgrat que aquesta és una cita apòcrifa (no apareix publicada fins al 1896), la importància donada tant a la cita com al llibre mateix s'explica pel desig de molts intel·lectuals de reafirmar el paper de la literatura com a agent del canvi social.[2]

  1. Stowe, Charles Edward. Harriet Beecher Stowe: The Story of Her Life, 1911, p. 203. 
  2. Vollaro, Daniel L. «Lincoln, Stowe, and the “Little Woman/Great War” Story: The Making, and Breaking, of a Great American Anecdote». Journal of the Abraham Lincoln Association, 30, 1, 2009. Arxivat de l'original el 15 octubre 2009 [Consulta: 3 abril 2019]. Arxivat 8 August 2009[Date mismatch] a Wayback Machine.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search